Tutorial : Navigation Bar

                                          Photobucket

Hai harini Lysa nak tunjukkan tutorial untuk letak nativigation bar dalam blog :
Setiap blog sepatutnya kene ada navigation bar ini untuk memudahkan orang yang bace blog korang tu untuk cari sama ada korg punya biodata ke , tutorial korang ke, Oh apa2 je la tanpa kene tekan 'OlderPage' banyak2. Okay :)


Step2 nya ialah seperti yang berikut :


1- Blogger > Dashboard > Layout > Add A Gadget > HTML/JavaScript

2. Copy codes ni dan pastekan kat ruangan HTML/JavaScript
<style>a.nav{
-webkit-transition: 1.0s;
-moz-transition: 1.0s;
margin:5px;
display:inline-block;
text-align:center;
background: #eee;
color:#000;
width:90px;
padding:4px;
font: 13px Franklin Gothic Demi Cond;}

a.nav:hover{
color: #fff;
background:  #EBD6FF;
-moz-box-shadow: inset 0 0 5px 5px #EBD6FF;
-webkit-box-shadow: inset 0 0 30px 30px #EBD6FF;
box-shadow: inset 0 0 30px 30px #EBD6FF;}</style>

<div style="background: #CAC7D9; border-bottom: 1px dashed #fff; border-top: 1px dashed #fff;"/><center>
<a class="nav" href="URL/LINK">PERKATAAN</a>
<a class="nav" href="URL/LINK">PERKATAAN</a>
<a class="nav" href="URL/LINK">PERKATAAN</a>
<a class="nav" href="URL/LINK">PERKATAAN</a>
</center></div>
Color : Tukarkan kepada background korang ye. yang ni background yang kat belakang tu. bukan background tab menu.tukarkan kepada color codes anda.  Boleh cari kat SINI yer :) Kalau korg nak dia transparent boleh letak code ni #FAFAFA 
Color : Ni baru background menu. Tukarkan kepada colour yang korang suka. Kod warna boleh cari kat  SINI
PERKATAAN : Korang letak la sama ada HOME atau THE OWNER atau ikut suka hati kau orang lah.

Kalau nak tambah navigation bar , letak ni :
<a class="nav" href="URL/LINK">PERKATAAN</a>
 Sebelum perkataan ni :

</centre></div>


Tips mudah : Sebelum korang save arragement dekat layout tu, preview dulu okay.

3. Save

Sekian terima kasih. Good Luck guys :*
Design By Alyssa Belina